КОХ САМУИ – Райско кътче в Тайланд

Кох Самуи е третият по големина остров в Тайланд след Пукет и Koх Чанг

Благодарение на международното летище на Самуи, островът е много лесно достъпен и полетът от Банкок отнема само един час. Целият остров може да бъде обиколен по един единствен път само за 1 час. Днес туристи от цял свят посещават това местенце и се наслаждават на спокойствието и красотата, който то предлага.

Кратка история

Кох Самуи е обитаван от около 1500 години. Първите жители тук са били рибари. Островът е намерен на карти от Китайската Династия Минг от преди 500 години. Основните източници на доходи на острова са били риболовът и кокосовите плантации, а днес е туризмът. Хората тук се наричат „Чао Самуи“.
Време и Климат
Разположен в залива на Тайланд, Самуи има тропически климат. Температурата на острова е приятна и има слънце през цялата година. Дори и по време на дъждовните сезони, валежите не продължават повече от 30-60 минути на ден.

Нощен живот и барове

Самуи може да ви предложи всичко – от спокойствие на приказни плажове и разходки из девствени джунгли до оживен нощен живот. На Самуи ще намерите няколко големи нощни клубове и дискотеки, ако търсите този вид забавления. Бихме ви препоръчали Green Mango, Reggae Pub, Bauhaus and Super Sub. Има и по-малки кръчми и барове по целия остров. Най-популярните напитки на Самуи са местните коктейли. Много известно забавление е също танцът на местните момичета, който се нарича Го Го, и който можете да видите по много от заведенията.

Кухня

На острова ще намерите разнообразие от ресторанти за всички вкусове и от най-различни националности. Интересното е, че цените дори и в най-изисканите ресторанти са изключително достъпни.
Като цяло, Тайландската храна е известна със своята пикантност. Повече от местните ястия са с малайски, индонезийски или индийски произход. Типична храна за острова са осолени яйца и рамбутан. Любимите ястия на туристите включват Масаман (Индийско Къри), Каном Джин (оризови спагети в рибен къри сос), и пилешки биряни.

Плажове

Островът може да ви предложи многобройни плажове с най-различни характеристики. Плажовете са прекрасни за приятна почивка под слънцето; а някои скалисти плажове са толкова живописни ,че ви карат да забравите за всичко друго. Най-популярните са Chaweng, Lamai, Bophut и Maenam. Да знаете, че Chaweng е центърът на купона. На плажа има много шикозни заведения, ресторанти за бързо хранене, барове, магазини, както и се организират най-различни партита целогодишно.

Топ занимания на Кох Самуи

Повечето туристи посетили острова, се връщат отново и отново, тъй като това райско местенце предлага за всекиго по нещо. Тези, които обичат да се поглезят или да се подмладяват, ще видят че Кох Самуи е рай за спа процедури и масажи. Също така на острова има най-различни дейности за отдих – ветроходство, гмуркане и голф са само някои от нещата, с които може да се занимавате. Има най-различни организирани екскурзии, като някои от тях включват посещения на водопади, храмове, зоологическата градина, маймунския театър.

Топ 10те неща, които ви препоръчваме да направите докато сте на Кох Самуи

  • Да пипнете Големия Буда – Близо 13 метровата статуя на Буда, построена през 1972, е най-известната забележителност на Кох Самуи. Статуята може да бъде видяна от няколко километра както и от самолетите прелитащи над острова. Тя се намиран на един малък остров в близост, но е лесно достъпна благодарение на скоро построен мост. Това е не само туристическа атракция, но и много важен символ за местните хора.
  • Да се разходите до Тайната Градина на Буда – Това приключение ще ви отведе при Алиса в страната на чудесата. Градината е разположена на хълмовете на Самуи и вътре ще видите най-различни статуи, къщички и водопади, които са били построени само от един човек през последните 20 години.
  • Да се насладите на Сафари със слон – Това е едно преживяване за цял живот. Ще можете да огледате острова от високо от гърба на едно от най-големите същества по нашата планета. Походът е около 30 минути, но могат да бъдат организирани и по дълги пътувания.
  • Да се изкачите до водопадите – Най-лесно достъпните и най-красивите водопади, които задължително трябва да посетите са Намунг 1 и 2. Намунг 1 е висок 18 метра и може да бъде лесно достигнат пеша или с кола. Намунг 2 е висок 80 метра и можете да се насладите на цялото му величество само след 30 минутна разходка.
  • Да разузнаете джунглата – Без водач не бихте могли да се справите, но има организирани еднодневни походи през джунглата. Също така имате опцията да се насладите на това приключение и от удобството на джип.
  • Да гледате Тайландски бокс – Като национален спорт на Тайланд, тайландският бокс е на голям почит на острова. Предварителните ритуали и традиционната музика са толкова част от този спорт, колкото и самите битки. Този спорт се счита за най-опасното бойно изкуство и е пример за скорост, грация и дисциплина. Бокс мачове се провеждат всеки понеделник и петък на стадион Самуи.
  • Да видите мумия – Тялото на най-известния монах на Самуи – Лоунг Пордаенг, е изложено в Храм Кунарам. Когато той умира преди повече от 25 години, той е в позиция за медитация. И до ден днешен той е съхранен в тази позиция.
  • Да посетите Nara Pearl Farm – Мястото се намира само на 30 минути с лодка от острова и представлява ферма за перли, където можете да видите как перлите са култивирани, както и да си закупите всякакви разновидности на перли от местния магазин.
  • Да отидете до Фермата на Змиите – Във фермата ще можете да видите стотици видове змии, стоножки и скорпиони, които със сигурност ще смаят дори и най-опитните пътешественици. А мястото ще намерите много лесно, само следвайте табелите на острова.
  • Да изследвате морското дъно – Кох Самуи предлага много възможности за различни видове гмуркане както за професионалисти, така и за начинаещи. Може да се гмуркате в пещери, срещу течение, да се разходите под водата около кораловите рифове и много други. Ще имате възможността да се насладите на стотици видове екзотични риби, някои от които се срещат само в този район.